”Att jobba som konsult är en fantastisk chans att utveckla sig själv och sin karriär”

Sandra Devletyan är en av OnePartnerGroups vassa konsulter ute hos kund. Som HR-administratör hos det nordiska drivmedelsföretaget St1 kommer hennes administratörskompetens verkligen till sin rätt.

”Jag och min konsultchef klickade direkt!”

St1 är en av Nordens ledande aktörer inom drivmedel, ett starkt varumärke som har profilerat sig med hög närvaro och obemannade stationer som möjliggör låga priser. St1 finns i Sverige, Norge och Finland och har mer än 1000 medarbetare. Sandra Devletyan är numera en av dem. Vi har pratat med Sandra om hur det är att jobba som konsult och hur hennes resa har sett ut.

Känns det okej om vi kallar dig för superadministratör?

”Haha, ja absolut. Administration är verkligen min grej! Under min karriär har jag haft förmånen att jobba i många olika roller – och de senaste 15 åren så är det just administration som har varit den gemensamma nämnaren. Jag har bland annat jobbat som Office Manager och handläggare. Att få organisera, ligga steget före och vara ’on top of things’ är verkligen min grej. Då mår jag som bäst! Jag älskar när det är många bollar i luften och att få strukturera upp. Och så gillar jag att få möta människor, alla är ju olika och det är det som är så härligt!”

Vad gör du på St1?

”Vårt svenska huvudkontor, där jag jobbar, ligger vid Bromma Blocks och vi är fem medarbetare på HR. Eftersom vi får ofta besök från våra nordiska kollegor så sker mycket av dem på engelska. Vi samarbetar en del med våra nordiska kollegor i olika projekt. Viktigt att jobba tillsammans för att uppnå gemensamma mål. En av mina roliga och viktiga uppgifter är att vara en del av teamet vid onboardingen för våra nya medarbetare – allt från att introducera dem i organisationen till att hjälpa dem med praktiska saker och svara på frågor. Medarbetarutveckling och-undersökningar är en viktig del i vår organisation som utförs fyra gånger per år och är en tidskrävande del i mitt arbete – men ack så intressant. HR är ett brett område så mina arbetsuppgifter är en hel del och det som jag har nämnt nu är en bara en liten del av det jag gör.”

Hur resonerade du när du valde att arbeta som konsult via OnePartnerGroup?

”Utgångspunkten var att St1 behövde en HR administratör som de ville hyra in under en period, för att eventuellt kunna erbjuda en anställning. Jag har alltså varit anställd hos OnePartnerGroup och arbetat som konsult hos St1. För mig var det ett stort steg eftersom jag aldrig har jobbat som konsult innan, och det är klart att jag hade en del funderingar och frågor. Eftersom jag har varit i arbetslivet i så många år så vet jag vad jag vill och vilka krav jag har. Dessutom är jag väldigt rak som person – så jag frågade på för att sedan landa i något som känns bra. Jag kände direkt att jag klickade med Josefine Blomkvist som har varit min konsultchef, och att jag fick den stöttning och de svar som jag behövde.”

Hur är det att jobba som konsult via OnePartnerGroup?

”Jag har känt mig trygg och omhändertagen. Josefine är närvarande på ett sätt som jag har förstått kanske inte är självklart. Vi pratar helt enkelt samma språk.

Hon har ringt och hört av sig för att stämma av att allt har fungerat bra och för att fånga upp om det är något som jag undrar över. Vi har även fått till en kaffe eller lunch. Jag har verkligen känt mig som en del av OnePartnerGroup samtidigt som jag har fått chansen att komma in i kulturen på St1 på ett bra sätt. Att man känner att man är en i gänget, att vara uppskattad och blir pushad och peppad är jätteviktigt. Att komma och arbeta som konsult till en ny uppdragsgivare är ju pirrigt även för någon som har jobbat länge.”

Vad händer i din karriär just nu?

”Tanken är att jag ska övergå i en fast anställning på St1 från och med årsskiftet – vilket är jätteroligt. Men jag kommer förstås att sakna mina kollegor på OnePartnerGroup!” Men jag vet att om det skulle vara något så kan jag alltid vända mig till Josefine för råd.”

Varför ska man våga steget att börja jobba som konsult?

”Att jobba som konsult är en fantastisk möjlighet att få upptäcka nya företag och utveckla sig i karriären. Att byta jobb med allt vad det innebär, inte minst provanställning, kan ju kännas som ett ganska stort risktagande och inte minst tidskrävande. Vad händer om jag inte trivs efter de där tre månaderna? Som anställd på OnePartnerGroup har jag tryggheten att ha både en anställning med arbetskamrater och chefer som vill mitt bästa – samtidigt som jag har möjligheten att testa olika arbetsgivare och branscher. Det här sättet att arbeta tycker jag är toppen samt otroligt lärorikt eftersom man lär känna sig själv ännu bättre och får ännu mera lärdom som man kan ta med sig i bagaget. Är man lite yngre, då är konsultlivet en bra väg att gå tycker jag – och när jag ser på mig själv tänker jag wow, så här modig var jag inte för tio år sedan! Mycket beror det säkert också på att jag och Josefine har klickat så bra. Att få känna tillit och jag har verkligen fått bra feedback, och vem vill inte få positiv feedback då och då? Alla behöver få höra att de gör ett bra jobb!”

Har du några tips till den som funderar på att bli konsult?

”Gör din research”. Fråga, fråga, fråga, det finns inga knasiga frågor. Det viktigaste som man inte får glömma är att detta handlar ju om dig och din utveckling, din resa. Bra frågor att ställa är bland annat: Hur många andra konsulter har de? Hur många konsulter ansvarar din blivande konsultchef för och vilken kontakt kommer ni att ha? När du är ute och jobbar som konsult är det sociala viktigt. Att du är lyhörd, öppen och ödmjuk gör det enklare att komma in i företagskulturen. Här har din konsultchef också en viktig roll som att stötta dig och finnas där. Om det blir problem eller något känns jobbigt var ärlig och lägg korten på bordet. Om man inte vågar vara ärlig så blir det bara jobbigt i längden.”

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som konsult?

Har du några frågor och funderingar om vad en konsult är, för- och nackdelar med att jobba som konsult eller hur man blir konsult? Kontakta oss eller ta del av våra artiklar och bloggar på vår webbplats. Nedan är ett urval av artiklar för dig som är intresserad av yrket som konsult:

Här kan du hitta fler artiklar om hur det är att arbeta som konsult, och alla andra områden du är intresserad av!